spacer.gif

​​


Stop darmkanker

AG Insurance en de vzw Stop Darmkanker slaan de handen in elkaar

Wist je dat meer dan 90 % van de darmkankers gestopt kan worden als ze op tijd ontdekt worden? Geen seconde te verliezen dus om samen de strijd aan te gaan tegen darmkanker. Daarom slaan AG Insurance en de vzw Stop Darmkanker de handen in elkaar om alle Belgen te informeren en sensibiliseren rond het belang van een vroegtijdige opsporing.​

 
​​​​
‘KENNIS DELEN KAN LEVENS REDDEN’
Dat is de baseline van de vzw Stop Darmkanker. Die kennis verspreiden ze via eenvoudige boodschappen:

 
  • ​Elke dag krijgen gemiddeld 23 mensen te horen dat ze darmkanker hebben. 9 van hen zullen eraan overlijden.

  • Een actieve levensstijl, met gezond eten en regelmatig bewegen, helpt om de ziekte te voorkomen.

  • Maar ook en vooral een vroegtijdige opsporing is cruciaal, want het duurt gemiddeld 8 tot 10 jaar voor een poliep eventueel uitgroeit tot kanker.

  • De kans op genezing is meer dan 90 %, op voorwaarde dat de ziekte tijdig ontdekt wordt.

Doe dus zeker mee aan het bevolkingsonderzoek georganiseerd door de Vlaamse overheid. Vanaf 53 jaar krijg je elke 2 jaar een stoelgangtest opgestuurd.

 
WAT IS EEN PREVENTIEF DARMONDERZOEK?
Een preventief darmonderzoek gebeurt doorgaans pas na een ‘positief’ stoelgangonderzoek. Wordt er bij een zelftest of bevolkingsonderzoek bloed in de stoelgang gevonden, dan kan verder onderzoek nodig zijn. Tijdens dit onderzoek wordt de dikke darm onderzocht en kunnen eventuele poliepen verwijderd worden. Het zijn deze poliepen die zich in een later stadium kunnen ontwikkelen tot darmkanker. 
 
 
Zo’n kijkonderzoek gebeurt in het dagziekenhuis.
 
 
Wil je meer weten over onze partner vzw Stop Darmkanker en de preventie van darmkanker? Test dan zelf je kennis in onze quiz.

 
​​
 


 ​